5 elemes pesztó

2013. október 22. | Receptek

Egy hosszabb szünet után új lendülettel jelentkezünk. Egy régen várt recepttel méghozzá, ami időről-időre leveszi a lábáról az embereket. Rendkívül egyszerű, nagyon gazdaságos, ugyanis ezúttal a leghétköznapibb alapanyagokból készítünk pesztót. Reméljük, hogy olaszok nem olvasnak most minket és lincselnek meg ezért a szentségtörésért: ebben a pesztóban ugyanis a bazsalikomon kívül van még zeller- és petrezselyemzöld, fenyőmag helyett napraforgómag kerül bele. Mi mindig teszünk még bele mákot is, ami egyrészt gyönyörű, másrészt rendkívül meglepő – „mákos tészta fokhagymával…?” –, ezen túl pedig remekül ellenpontozza a pesztó krémes állagát, ahogy lágyan ropog az ember foga alatt.

Természetesen most is figyeltünk a harmóniára, s ezért az öt elemnek megfelelően állítottuk össze az alapanyagokat. A föld elem, ami a középpontot adja illetve szimbolizálja a legerősebb ebben a pesztóban – a bazsalikom, az olaj, a napraforgómag mind földeleműek. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert az ősz és a hidegebb napok kezdetével érdemes elkezdeni az energiáinkat is befelé fordítani, és a középpont felé irányítani. A fa elemet a petrezselyemzöld adja, a tüzet a mák és a zellerzöld, a fémet a fokhagyma, a vizet pedig a só. Mivel tésztával együtt a pesztó még inkább földessé válik, leginkább erősen fa elemű salátával, pl. balzsamecettel locsolt paradicsomsalátával érdemes tálalni.   

A recept nagyon egyszerű, és jóllehet évek óta készítjük, túl banálisnak éreztük ahhoz, hogy itt megosszuk veletek. Miután azonban sokan kérték, végre – hosszú várakozást követően, amiért bocsánat! –, itt a régen várt recept, ami frissen is elkészíthető, üvegben azonban akár hónapokig is eláll, ha steril üvegbe tesszük és öntünk a tetejére olajat.  

Biztos vagyok benne, hogy megbocsájtjátok nekünk ezt a hosszú hallgatást, ha elmeséljük az okát. Egy nagy váltás kellős közepén vagyunk éppen, ami rengeteg energiát és időt emészt fel. A változás oka azonban rendkívül izgalmas, és biztos vagyok benne, hogy mindannyian legalább annyira örültök majd neki, mint mi: mindketten tanulni kezdtünk. Mindketten megtartottuk az alapirányultságot – a hagyományos kínai orvoslás és ezen belül az öt elem tana adja az alapot -, egyikünk azonban inkább a mozgás irányába mozdult és gerincterápiával foglalkozik, a másikunk pedig – igen: 5 elemes táplálkozásterápiával. Hurrá! Van ilyen iskola, mégpedig Bécsben…

Az áldozat nem kicsi: több mint két éves diplomakurzusról van szó ugyanis, féléves vizsgákkal, gyakorlattal, záróvizsgával, és persze rengeteg pénzbe kerül. Cserébe viszont nagyon színvonalas az oktatás! Tehát elég valószínű, hogy két év múlva képes leszek tanácsot adni mindazoknak, akik a táplálkozással is szeretnének gyógyulni, esetleg valamilyen komoly emésztési problémával küzdenek, vagy egyszerűen hisznek abban az ősi bölcsességben: az étel az egyik legegyszerűbb és legalapvetőbb gyógyszer.

Most pedig vissza a pesztóhoz, ami remélhetőleg a rendszeres receptekhez való visszatérést is jelenti. Ígérjük, hogy megteszünk minden tőlünk telhetőt ennek érdekében…
Mivel számunkra egy kicsit banálisnak tűnt ez a pesztórecept – minden érdekessége mellett, hiszen napraforgómag és mindenféle zöldfűszer, sőt még mák is van benne –, úgy gondoltuk, hogy kipróbálunk hozzá egy újfajta tésztát. Az ázsiaiak mindenféle magas keményítőtartalmú zöldségből készítenek tésztát, ami nagyon jó hír lehet mindazoknak, akik gabonamentes diétán vannak, vagy nem tudnak gabonákat fogyasztani. Ezúttal sütőtökből készült tésztát ettünk a pesztóhoz, ami gyönyörű aranyszínű, miután megfő, az állaga pedig nagyon hasonlít a rizstésztáéra. Elkészíteni is legalább annyira egyszerű: forró vízbe dobjuk – és attól függően, hogy milyen vastag főzzünk 5-10 percig.  

 

 

A tésztára kerülő pesztó elkészítéséhez szükségünk lesz egy konyhai robotgépre vagy egy nagy teljesítményű álló mixerre, esetleg botmixerre. Ha szeretnénk teljesen krémes állagúra a pesztónkat, akkor a napraforgómagot érdemes előtte megőrölni. Ha viszont nem bánjuk, hogy van mire ráharapni, akkor egyszerűen tegyünk minden hozzávalót a robotgépbe vagy turmixba, és pulzálva maximum 1 perc alatt turmixoljuk össze. Ízesítsük tovább sóval saját szánk íze szerint.

 

Pesztó zöldfűszerekkel, napraforgómaggal és mákkal
Hozzávalók 4 személyre/2,5 dl üveghez

  • 1 csokor bazsalikom levelei (30-40 db levél)
  • 1 csokor petrezselyemzöld  levelei (10-12 vastag szál levelei)
  • 1 nagy maréknyi zellerzöld
  • 10 dkg napraforgómag
  • 2 cikk fokhagyma, megtisztítva
  • 1 tk só
  • 2 ek mák (nem kell megőrölni!)
  • 1 dl hidegen sajtolt olívaolaj vagy napraforgóolaj (Ügyeljünk rá, hogy a pestónk krémes állagú legyen! Ha az 1 dl olaj nem elegendő ehhez, öntsünk bele egy kicsivel többet.)

Tálalás: Paradicsomsalátával fogyasszuk, amit csupán némi sóval és jó minőségű balzsamecettel készítsünk el. A paradicsom és a balzsamecet savassága jól kiegészíti a pesztós tészta teltségét. Szükségünk van egymásra, ne hagyjuk el!

Pin It on Pinterest

Share This