Mindenkinek másképpen zajlik a reggel: vannak, akik kipattannak az ágyból és azonnal nekilátnak az aznapi teendőknek, másoknak szükségük van időre a felébredéshez. A napi ritmus nagyon habitus és egyénfüggő, és érdemes odafigyelni rá. Reggel az ébredéssel ugyanis nem csak az elménk és a szellemünk ébredezik, hanem a testünk is.
Reggeli rituáléja majd minden embernek van: torna, kávé, tea, üldögélés – ezek a leggyakoribbak. Lehet hosszabb vagy rövidebb, aktív vagy inkább nyugodt – a lényeg, hogy nekünk jó legyen. Érdemes valami ilyesmit kialakítani magunknak, hogy egy kis időre magunk tudjunk lenni, és ezzel megalapozzuk a napunkat.
Két ilyen rituálét vezetünk be a holnapi nappal: egy csésze meleg víz és kuzu. Mindkettőt éhgyomorra igyuk.
1. MELEG VÍZ ÉHGYOMORRA
Igyunk reggel meleg vizet: 1-2-3 dl – ízlés szerint, melegen vagy langyosan.
2. MELEG VÍZ NAPKÖZBEN
Egy termoszt töltsünk meg meleg vízzel, és napközben ezt igyuk.
3. KUZU – A GYÖKÉR, AMITŐL MEGKÖNNYEBBÜLSZ
A tisztítókúrák alkalmával nagyon hatékony minden nap kuzuval kezdeni a napot, mégpedig legalább 10 napon keresztül: reggel éhgyomorra fogyasztandó.
A kuzu egy növényi sűrítőanyag, mely vadon termő nyílgyökérből készül. Alapvetően ázsiai alapanyag, ahol a mindennapi táplálkozás részeként ételek – levesek, szószok, édességek – sűrítésére használják. A kuzu teljesen ízetlen, és a tisztítókúrák részeként vízzel készül. Keverhetünk bele gyümölcslevet vagy más tisztító alapanyagokat is.
Kúraszerűen alkalmazva elsősorban tisztító hatása miatt fogyasztjuk: méregteleníti a vékony- és vastagbelet, védi és építi az emésztőrendszer nyálkahártyáját (gyomor, belek), nyugtatja és megszűnteti a gyulladásokat. A tisztítókúrák mellett reflux, gyomorfekély, mindenféle gyomor- és bélbántalmak és gyengeség esetén, fejfájás, hányinger, hányás megszűntetésére használjuk. A várandósság alatti rosszullétek is megszűntethetők sok esetben a kuzu segítségével.
Recept
Egy kis lábasban 1 teáskanál kuzuport keverjünk csomómentesre 2 dl hideg(!) vízzel. Állandó keverés mellett főzzük fel, és továbbra is kevergetve sűrítsük be.
Receptvariációk
- Gyümölcslével: Használhatunk víz helyett gyümölcslevet is a kikeverésre, így leginkább egy jó kis desszertet kapunk, ami napközben vagy ebéd után jól jöhet, mert feldobja a napot, és elveszi a böjt élét. Készíthetjük almalével, piros bogyósok levével, körtelével – a lényeg, hogy cukormentes, tartósítószer-mentes és jó minőségű gyümölcslevet használjuk hozzá. Legjobban a 3-5 literes kiszerelésben kapható vákuumozott gyümölcslevekkel járunk jól. Az elkészítés a fenti recept szerint zajlik, azzal a különbséggel, hogy hideg víz helyett hideg gyümölcslevet használunk.
- Gyömbérrel és szójaszósszal készítve erősíti az immunrendszert, támogatja az anyagcserét és segíti az emésztést. A fenti receptbe keverjünk 1 késhegynyi reszelt gyömbért és 1 teáskanálnyi szójaszószt. Ez a recept inkább a vacsora kiegészítéseként szolgálhat.
- Umeboshi-val: Megfázás, gyomor és bélbántalmak, túlsavasodás, fáradtság, hányinger, másnaposság, terhességi hányinger, kemoterápia esetén nagyon hatékony. A fenti alapreceptbe keverjünk ½ teáskanálnyi umeboshi-t.
- Miszóval: Segíti a méregtelenítést, túlsavasodás és gyengeség esetén ajánlott. Készíthetjük levesként is: melegít és energiával tölt fel
- A nyári gyümölcsdömpingben készíthetünk gyümölcspudingot kuzuval. Recept:http://otelemesfozes.hu/?q=node/338